Abstract
In 2023, community service activities in Kampung Cahaya faced challenges in producing cassava donuts. Specifically, the donuts were not durable, lacked a distribution permit (P-IRT number), and were being marketed in a limited manner. To address these issues, it is essential to develop more standardized product innovations that are both feasible for production and suitable for sale. The proposed solution is to obtain a P-IRT permit for the women of Kampung Cahaya Village to standardize their cassava donut products. This initiative aims to assist these women in meeting product standards by using packaging labels that comply with regulatory requirements and ensuring that their production facilities meet all necessary inspection criteria. The implementation of this community service project involves two main stages: (1) Development of the knowledge and skills of women regarding effective processing systems and standards for frozen cassava donuts, and (2) Training on food safety and product permitting. The outcomes of these community service activities have led to improvements in the standardization of donut products, including the use of compliant packaging labels and enhancements in production techniques and facilities to meet established standards.
==============================================================
Hasil kegiatan pengabdian masyarakat pada tahun 2023 pembuatan produk donat singkong di Kampung Cahaya terdapat kendala yaitu produk donat yang tidak tahan lama dan belum memiliki izin edar (nomor P-IRT) serta masih dipasarkan secara terbatas. Untuk itu diperlukan inovasi produk yang lebih terstandar untuk layak diproduksi dan layak dijual. Solusi yang ditawarkan adalah pembuata izin P-IRT donat singkong untuk Ibu-Ibu di Kampung Cahaya. Tujuan dari kegiatan ini adalah memberikan pendampingan kepada Ibu-Ibu di Kampung Cahaya dalam standarisasi produk donat singkong dengan penggunaan label kemasan yang telah memenuhi kriteria label serta hasil pemeriksaan sarana produksi yang telah memenuhi standar persyaratan yang ditetapkan. Pelaksanaan abdimas pendampingan pengurusan P-IRT di Kampung Cahaya dilakukan dalam 2 tahap utama, yaitu (1) Pengembangan kualitas dan wawasan SDM Ibu-Ibu mengenai sistem dan standar pengolahan produk donat singkong frozen yang baik, (2) pelatihan keamanan pangan dan izin produk. Hasil pelaksanaan kegiatan Abdimas pendampingan pengurusan P-IRT memberikan perubahan standarisasi produk donat dengan penggunaan label kemasan yang telah memenuhi kriteria label dan perubahan teknik sertal sarana produksi yang telah memenuhi standar persyaratan yang ditetapkan.
References
Alfarisi, H., Permana, I. D. G. M., & Widarta, I. W. R. (2023). Pengaruh Perbandingan Terigu dan Tepung Ampas Tahu Terhadap Karakteristik Donat. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (ITEPA), 12(4), 1080. https://doi.org/10.24843/itepa.2023.v12.i04.p23
Aurelia. (2022, September 22). Cara Memulai Usaha Donat Rumahan dan Tips Jualannya. Detik Finance.
Ernayanti, S., Sukardi, S., & Damat, D. (2021). Pengaruh Substitusi Ubi Jalar Putih, Kuning dan Ungu Terhadap Karakteristik Fisikokimia dan Organoleptik Donat Isi. Food Technology and Halal Science Journal, 4(2), 156–171. https://doi.org/10.22219/fths.v4i2.16591
Fitriyani. (2020). Penyusunan Dokumen Standard Operating Procedure (Sop) Dalam Upaya Peningkatan Kualitas Proses Produksi Donat Di Donken Mojokerto. Jurnal Ilmiah Agribisnis, Ekonomi, Dan Sosial, 13–23.
Futeri, R., & Pharmayeni, P. (2014). Substituting Wheat Flour with Banana Skin Flour from Mixture Various Skin Types of Banana on Making Donuts. International Journal on Advanced Science, Engineering and Information Technology, 4(2), 76. https://doi.org/10.18517/ijaseit.4.2.372
Hamdan, A., Suswanto, H., Sujit, S., Taufani, A. R., Iskandar Syah, A., & Pratama, R. D. (2023). Pemanfaatan Teknologi Vacum Sealer Sebagai Perningkatan Kualitas Packing Produk Frozen Food Pada Komunitas UMKM Shingkara. TRIDARMA: Pengabdian Kepada Masyarakat (PkM), 6(1), 61–65. https://doi.org/10.35335/abdimas.v6i1.4058
Ikhwanuddin, Triono, & Shaleh. (2023). Pemberdayaan UMKM Pembuat Roti dengan Meningkatkan Kapasitas Produksi Melalui Pelatihan Membuat Mesin Mixer Adonan Roti di Desa Banjarkemantren Buduran Sidoarjo . PengabdianKepadaMasyarakat, 2, 39–43.
Jumianto, S., Machmud, A., & Rahayu, K. M. (2023). Efisiensi Pemanfaatan Maggot BSF (Hermetia illucens) dalam Budidaya Ikan Nila (Oreochromis niloticus) dalam Mendukung Ketahanan Pangan. EduBiologia: Biological Science and Education Journal, 3(2), 78. https://doi.org/10.30998/edubiologia.v3i2.17850
Komalasari E, W. D. P. E. (2021). Pendampingan Pengurusan P-IRT UMKM Pangan di Desa Cikidang, Sukabumi . Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Universitas Al Azhar Indonesia, 3.
Kotler, P., & Keller, L. K. (2016). Marketing Management (15th ed.). Pearson Pretice Hall,
Maksum, A., Arsyad, A., Amarasuli, D., & Permana, A. F. M. (2023). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pelatihan Pembuatan Usaha Donat Singkong di Kampung Cahaya Setiabudi, Jakarta Selatan. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Universitas Al Azhar Indonesia, 6(1), 43. https://doi.org/10.36722/jpm.v6i1.2696
Nuraeni, A., Hastati, D. Y., Ratih L, F., & Kuntari, W. (2022). PENERAPAN KEMASAN DAN LABEL UNTUK PRODUK OLAHAN SINGKONG DI KELOMPOK TANI BAROKAH. Community Development Journal: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(1), 178–183. https://doi.org/10.31004/cdj.v3i1.3647
Putri, R. L. (2022, February). Para Pemulung Gasong: Potret Pekerja Perempuan dan Kerja Perawatan Tak Berbayar di Jakarta. Islam Bergerak.Com.
Sundoro, B. T. (2022). Pelatihan Pengolahan Singkong menjadi Olahan Keripik dan Donat di Desa Playen. Jurnal Atma Inovasia, 2(2), 182–187. https://doi.org/10.24002/jai.v2i2.4510

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Copyright (c) 2024 The copyright of published articles belongs to the author(s)